μονόπετρο

Σύμβολο υπόσχεσης και παντοτινής αγάπης!

Ίσως το διαχρονικότερο και πιο ποθητό κόσμημα για μια γυναίκα.

Το μονόπετρο στην πλειοψηφία του αποτελείται από ένα μόνο διαμάντι. Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να συνοδευτεί από μικρότερα διαμάντια στο πλάι, όμως τότε ίσως να μην υπηρετεί τη διαχρονικότητα της ιδέας «μονόπετρο».

Τα διαμάντια που συναντάμε συνήθως σε μονόπετρα είναι μπριγιάν. Η κοπή μπριγιάν (Brilliant cut) στην πλειονότητά της έχει στρογγυλό σχήμα και 57 έδρες.

Εάν θέλετε να ξεχωρίσετε ή να φοράτε κάτι που δεν είναι σύνηθες μπορείτε να αγοράσετε ένα διαμάντι σε princess cut (τετράγωνο κόψιμο), emerald cut (παραλληλόγραμμο), classic oval ή pear shape ή ακόμα πολλές παραλλαγές αυτών. Όποιο σχέδιο κοπής και αν διαλέξετε, ένα είναι σίγουρο: ότι θα είναι διαμάντι.

4Cs

Για να διαλέξετε ένα διαμάντι θα πρέπει κατ’ αρχήν να βρείτε το κοσμηματοπωλείο εκείνο που θα εμπνεύσει περισσότερο την εμπιστοσύνη σας. Εκεί θα μπορέσουν πολύ γρήγορα να σας δώσουν να καταλάβετε τι είναι αυτό που θα αγοράσετε. Μερικές φορές οι διάφοροι φορείς στο internet μόνο παραπληροφόρηση μπορούν αν προσφέρουν.

Η τελική μορφή ενός διαμαντιού έχει πολλά ειδικά χαρακτηριστικά. Από αυτά τέσσερα είναι εκείνα που ένας αγοραστής θα κατανοούσε καλύτερα:

  • Cut (κόψιμο)
  • Carat weight (βάρος)
  • Color (απόχρωση)
  • Clarity (καθαρότητα)

Το cut είναι ίσως ο σημαντικότερος παράγοντας για ένα διαμάντι. Εάν το διαμάντι δεν έχει τις σωστές αναλογίες δεν θα μπορέσει ποτέ να αποδώσει τη χαρισματική του λάμψη.

Το carat weight (βάρος) του διαμαντιού είναι ο παράγοντας εκείνος που κάνει τη διαφορά. Όσο βαρύτερο, τόσο μεγαλύτερο, τόσο πιο σπάνιο.

Το color (απόχρωση) είναι κάτι που χαρακτηρίζει τη φύση του διαμαντιού. Στην πλειονότητά τους τα διαμάντια είναι ελαφρώς κίτρινα έως καφέ. Σπάνια τα διαμάντια είναι εντελώς άχρωμα. Αποφύγετε τα μαύρα διαμάντια, δεν έχουν να σας χαρίσουν τίποτα.

Το clarity; Το διαμάντι είναι προϊόν υψηλών θερμοκρασιών και πιέσεων που συνέβησαν πριν από εκατομμύρια χρόνια στα έγκατα της γης. Είναι λοιπόν φυσικό να περιέχουν μέσα τους διάφορα ξένα σώματα σε κρυσταλλική μορφή, που αποδεικνύουν τη φυσικότητα του διαμαντιού. Τα διαμάντια εκείνα που δεν περιέχουν τίποτα είναι πάρα πολύ σπάνια και η τιμή τους είναι πραγματικά απλησίαστη.

Δεν υπάρχει λοιπόν καλό ή καλύτερο στην επιλογή ενός διαμαντιού. Αυτό που μετράει είναι η σπανιότητα και το πόσο καλά μπορεί να διαχειριστεί κάποιος τη μορφή του, ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι αυτό που αιώνες τώρα χαρακτηρίζει το διαμάντι ως το «Βασιλιά των Βασιλέων» των πολύτιμων λίθων.

Μια επίσκεψη στο κοσμηματοπωλείο μας θα σας βοηθήσει να κάνετε τη σωστή επιλογή, καθώς θα σας αναλύσουμε τα 4 παραπάνω χαρακτηριστικά, αλλά και τα υπόλοιπα πιο σημαντικά που καθορίζουν την τιμή και σπανιότητα ενός διαμαντιού.