parallax background
 

Διαμάντι


To διαμάντι - από την αρχαία ελληνική λέξη αδάμας, που σημαίνει «άθραυστο» ή «αναλλοίωτο» - είναι ένας από τους πιο γνωστούς και περιζήτητους πολύτιμους λίθους. Τα διαμάντια ήταν γνωστά από την αρχαιότητα και χρησιμοποιούνταν ως διακοσμητικά αντικείμενα. Μερικές από τις παλαιότερες αναφορές για τα διαμάντια εντοπίζονται στις Ινδίες.

Η σκληρότητά του και η υψηλή διασπορά του φωτός που προκαλεί, δίνουν στο διαμάντι το χαρακτηριστικό «φωτιά» και το καθιστούν χρήσιμο για βιομηχανικές εφαρμογές και επιθυμητό ως κόσμημα. Λόγω του ότι τα διαμάντια αποτελούν ιδιαίτερα εμπορικά προϊόντα, έχουν συσταθεί πολλοί οργανισμοί για την αξιολόγηση και πιστοποίησή τους, με βάση τα τέσσερα Cs (Cut= κοπή, Carat=καράτια, Color =απόχρωση, και Clarity =καθαρότητα). Άλλα χαρακτηριστικά, όπως η παρουσία ή η έλλειψη φθορισμού, επηρεάζουν επίσης την αξία ενός διαμαντιού.

Η πιο διαδεδομένη χρήση του διαμαντιού σε κόσμημα – το δαχτυλίδι αρραβώνων – έγινε δημοφιλές στις αρχές του 20ου αιώνα, λόγω της διαφημιστικής καμπάνιας της εταιρείας εξόρυξης και διακίνησης διαμαντιών De Beers. Ωστόσο, τα διαμαντένια δαχτυλίδια χρησιμοποιούνται ως σύμβολο δέσμευσης τουλάχιστον από τον 15ο αιώνα.
parallax background

Ρουμπίνι


Το ρουμπίνι είναι ένας χρωματιστός πολύτιμος λίθος, με απόχρωση από ροζ μέχρι κόκκινο του αίματος, και αποτελεί ποικιλία του ορυκτού κρυστάλλου κορούνδιο (οξείδιο του αλουμινίου). Το κόκκινό του χρώμα προκαλείται κυρίως από την παρουσία χρωμίου. Το όνομά του προέρχεται από τη λέξη rubeus, που στα λατινικά σημαίνει κόκκινο. Άλλες ποικιλίες πολύτιμων λίθων από κορούνδιο είναι τα ζαφείρια. Το ρουμπίνι θεωρείται ένας από τους τέσσερις πολύτιμους λίθους, μαζί με το μπλε ζαφείρι, το σμαράγδι, και το διαμάντι.

Οι τιμές των ρουμπινιών καθορίζονται κυρίως από το χρώμα. Το πιο λαμπερό και πολύτιμο «κόκκινο», που ονομάζεται «αίμα του περιστεριού» και συναντάται μόνο στη Βιρμανία, πλεονεκτεί σε σχέση με άλλα ρουμπίνια ανάλογης ποιότητας. Μετά το χρώμα ακολουθεί το χαρακτηριστικό της καθαρότητας, όπως και με τα διαμάντια. Ένα ρουμπίνι που δεν περιέχει εγκλείσματα στυρολίου τύπου «βελόνας» υποδεικνύει ότι η πέτρα ενδέχεται να έχει υποστεί επεξεργασία (συνήθης τακτική σε ρουμπίνια και ζαφείρια), ώστε να αποδώσει καλύτερη χρωματική απόχρωση. Η κοπή και τα καράτια (βάρος) αποτελούν επίσης σημαντικό παράγοντα για τον καθορισμό της τιμής.
 
parallax background
 

Σμαράγδι


Το σμαράγδι αποτελεί ποικιλία του ορυκτού κρυστάλλου βηρύλλιο, με ίχνη χρωμίου και μερικές φορές βαναδίου που του προσδίδουν το πράσινό του χρώμα. Το βηρύλλιο έχει σκληρότητα 7,5-8 στην κλίμακα Mohs (με μέγιστη τιμή το 10) που χρησιμοποιείται για την μέτρηση της σκληρότητας των ορυκτών.

Η λέξη «Emerald» προέρχεται (παλαιά γαλλικά: Esmeraude και μέσα αγγλικά [MiddleEnglish]: Emeraude) από τη λαϊκή λατινική λέξη esmaralda/esmaraldus, μια παραλλαγή της λατινικής λέξης smaragdus, που έχει ελληνική ρίζα, καθώς προέρχεται από τη λέξη σμάραγδος=πράσινο στολίδι.

Επιστημονικά, το χρώμα καθορίζεται από τρεις συνιστώσες: απόχρωση, κορεσμός και χρωματικός τονισμός. Τα σμαράγδια συναντώνται σε αποχρώσεις που κυμαίνονται από κίτρινο-πράσινο μέχρι μπλε-πράσινο, με κύρια απόχρωση το πράσινο. Το κίτρινο και το μπλε αποτελούν δευτερεύουσες αποχρώσεις των σμαραγδιών.
parallax background

Ζαφείρι


Το ζαφείρι είναι μια ποικιλία πολύτιμων λίθων από τον ορυκτό κρύσταλλο κορούνδιο, ένα οξείδιο του αργιλίου. Ίχνη άλλων στοιχείων όπως ο σίδηρος, το τιτάνιο, το χρώμιο, ο χαλκός, ή το μαγνήσιο προσδίδουν στο κορούνδιο μπλε, κίτρινο, μωβ, πορτοκαλί ή πρασινωπό χρώμα. Προσμίξεις κορουνδίου με χρώμιο, προσδίδουν μια ροζ ή κόκκινη απόχρωση, η δεύτερη εκ των οποίων είναι το ρουμπίνι.

Συνήθως τα ζαφείρια χρησιμοποιούνται σε κοσμήματα. Είναι ένας φυσικός πολύτιμος λίθος, που χρησιμοποιείται επίσης σε βιομηχανικές ή διακοσμητικές εφαρμογές με τη μορφή μεγάλων μονοκρυστάλλων. Λόγω της αξιοσημείωτης σκληρότητάς τους (9 βαθμοί της κλίμακας Mohs) τα ζαφείρια χρησιμοποιούνται σε ορισμένες μη-διακοσμητικές εφαρμογές, όπως υπέρυθρα οπτικά στοιχεία σε επιστημονικά όργανα, υαλοπίνακες υψηλής αντοχής, κρύσταλλα ρολογιών χειρός και γρανάζια κίνησης, καθώς και πολύ λεπτά ηλεκτρονικά δισκία, τα οποία χρησιμοποιούνται ως μονωτικά υποστρώματα ηλεκτρονικών συσκευών ειδικού τύπου (ολοκληρωμένα κυκλώματα).

Από όλα τα ζαφείρια μόνο τα μπλε θεωρούνται πολύτιμα.